'Vrijwilligerswerk brengt je dichter bij jezelf'
Charlie van Poortvliet deelt zijn verhaal

DrieGasthuizenGroep kan niet zonder vrijwilligers. Zij maken het verschil, in persoonlijke aandacht, nét dat beetje extra tijd en hulp aan onze bewoners. Met persoonlijke verhalen van onze vrijwilligers en hun motivatie, brengen we graag meer mensen op een idee. Want vrijwilligerswerk, ook al ben je er slechts af en toe, levert veel op. Ook voor jezelf!

Charlie van Poortvliet is 56 jaar en raakte zes jaar geleden zijn baan als klantendienstmanager bij TNT kwijt, door een reorganisatie. Ineens was er tijd en financiële ruimte om vrijwilligerswerk op te pakken. Anneke, Charlie’s vrouw en destijds teamleider bij DrieGasthuizenGroep, haalde haar man over een keer mee te kijken op een van de woongroepen van bewoners met Alzheimer. Het bleek een gouden voorstel!

“Vrijwilligerswerk was me niet vreemd, naast mijn baan destijds werkte ik al achter de bar in de sporthal in ons dorp. Contact, interactie en zorg voor mensen past me wel. Het vormde bovendien evenwicht voor iemand als ik, die altijd zittend en ‘sturend’ kantoorwerk had. De kennismaking met bewoners herinner ik me goed, ik merkte meteen dat een aantal van hen teruggetrokken was, in zichzelf gekeerd. Ik wilde contact maken, hen prikkelen op een positieve manier. Daarom heb ik me verdiept in de bewoners, in hun achtergronden. Wat deden ze vroeger, waar werkten ze en in welke wijk woonden ze ooit? Ik ontdekte dat een van de mannen instrumentmaker was geweest, dus ik zocht zoveel mogelijk op over dat vak. Toen hij merkte dat ik er iets van wist, begon hij te praten. Dat zijn mooie momenten, als mensen ineens wel uit hun schulp kruipen, blijkt dat ze een heleboel herinneringen hebben. Soms begon ik een gesprek aan tafel met een of twee bewoners en schoven er geleidelijk steeds meer aan.”

Omdat Charlie graag kookt, werd hij kookvrijwilliger op de woongroep. Elke woensdag nam hij de woonbegeleider van de huiskamer praktische keukentaken uit handen. De kant-en-klare opwarmmaaltijden werden afgezegd, want Charlie houdt van vers. Hij schilt aardappelen en dopt boontjes, draait gehaktballen of braadt verse worst. “Samen met bewoners, want al snel bleek dat ze de reuring in de keuken leuk vonden, graag mee wilden helpen.” Voor bij de koffie bakte Charlie thuis altijd iets lekkers. Hij is op meer dan culinaire vlakken inzetbaar. Met sommige bewoners leest hij de krant, met anderen verricht hij klusjes in de tuin. “Gewone en dagelijkse dingen die bewoners weer laten meedoen, hen er weer toe laten doen.”

Sinds enige tijd heeft Charlie weer een job, als gastheer -Kundenbetreuer- bij de Duitse spoorwegen. Hij pendelt tussen Emmerich naar Düsseldorf, zorgt dat het treinreizigers aan niets ontbreekt. “Dat verzorgende zit toch in me.” Zijn werk als vrijwilliger houdt hij, zij het niet langer wekelijks, graag vol. “Het is mooi, waardevol ook. Alleen al een glimlach op iemands gezicht zien verschijnen maakt alles de moeite waard. Als je de eentonigheid kunt doorbreken voor ouderen, moet je het doen. Vrijwilligerswerk brengt je dichter bij jezelf vind ik. Kies iets wat bij je past en probeer het gewoon een keer.”

Ook geïnteresseerd in vrijwilligerswerk bij DrieGasthuizenGroep? Bel of mail Pieta van der Donk, coördinator vrijwilligerswerk, 026 3549756, pieta.vanderdonk@driegasthuizengroep.nl

Vacatures vrijwilligers

 

‘Vrijwilligerswerk brengt je dichter bij jezelf’
Cliënten geven ons een 8.0
DrieGasthuizenGroep kreeg 596 waarderingen. 92% beveelt ons aan. Geef uw waardering zodat we onze zorg nog beter kunnen maken. Bekijk waarderingen