‘Schoonmaken leverde niet meer de voldoening op die ik nodig had.
Ik wilde écht verzorgen‘

Carrièreswitch voor Nynke van den Bergh-Dam, sinds kort VIG-gediplomeerd

Nynke van den Bergh-Dam (32) begon haar loopbaan bij Thuiszorg Groot Gelre en werkte met het grootste plezier in de huishouding bij cliënten. Maar Nynke wilde- en had meer te bieden. Ze pakte de draad van leren weer op waar ze hem eerder liet vallen. Sinds kort mag ze zichzelf VIG-gediplomeerd noemen.

Werken in de zorg heeft me altijd gepast, ik ben er op mijn 16de al mee begonnen, in een verpleeghuis als bijbaan. Ondertussen ging ik naar school, ik volgde de opleiding SPW, niveau 4. Na het afronden van de SPW-opleiding heb ik in verschillende werkvelden gewerkt, wel steeds gelinkt aan de zorg. Op een gegeven moment ben ik in de thuiszorg gaan werken als hulp in de huishouding. Ik vond en vind het nog steeds heel mooi om mensen te helpen, letterlijk hun wereldje binnen te stappen en hen te helpen zolang mogelijk zelfstandig en zelfredzaam te blijven. Als zorgmedewerker ondersteun je ouderen, maar het werk heeft ook een sterk sociale kant; je betekent iets voor een ander. Dat levert voldoening en waardering op.

Ik ben er een tijdje uit geweest, toen mijn dochter werd geboren. Ze is nu vijfeneenhalf. Na een jaar heb ik de draad weer opgepakt, ben ik opnieuw als medewerker in de thuiszorg aan de slag gegaan. Ik herinner me nog exact het moment waarop het besef doordrong dat ik toe was aan een nieuwe stap. Ik wilde meer betekenen. Het was op een maandagmiddag toen ik bij een cliënt aan het werk was en de verpleegkundige binnenkwam. Ik zag hoe ze bezig was en realiseerde ineens me dat ik haar werk eigenlijk nog mooier dan het mijne vond. Schoonmaken leverde niet meer de voldoening op die ik nodig had. Eigenlijk wist ik toen pas dat meer wilde en meer kon: ik wilde écht verzorgen.

Ik heb een mail gestuurd naar de opleidingscoördinator en kon al snel op gesprek komen. Wat wilde ik echt, hoe gemotiveerd was ik? Wilde ik doorgroeien binnen mijn functie, bijvoorbeeld met meer leidinggevende taken? Of misschien toch liever starten met de VIG-opleiding? Ik wilde het laatste, daarvan was ik overtuigd. Er volgde een officieel sollicitatiegesprek dat groen licht opleverde. Ook de toelatingstoets ging goed.

Op de dag dat mijn dochter voor het eerst naar school ging, startte ik ook weer met leren, ik had er nu de ruimte voor. Elke maandag zat ik van 08.30 tot 17.30 uur in de schoolbanken, daarnaast kon ik binnen de 20 uren van mijn contract aan het werk in de verpleegzorg. De overgang ging eigenlijk verrassend soepel, het voelde meteen goed. Natuurlijk was het soms pittig, het totale traject duurt twee jaar en vraagt best iets van je; werken en leren. De laatste twintig weken van de opleiding werden examens afgenomen, ik heb alles gehaald! Nu ben ik VIG-gediplomeerd en heb ik werk waarvan ik zeker weet dat het me nog jaren past. Mijn salaris is meteen gestegen, nog belangrijker vind ik dat ik nu iets extra’s kan betekenen voor cliënten.

Ik was getriggerd door te pakken, ben enorm trots op wat ik heb neergezet. Voor mij persoonlijk én in mijn werk betekent dit groei. De vertrouwensband die ik nu met vaste cliënten en mijn team heb is door de aard van het werk steviger geworden. Ik heb de smaak te pakken, sluit niet uit dat ik in de toekomst opnieuw een opleiding oppak. Zorg verandert doorlopend en vraagt om medewerkers die daarin meegroeien. Voor nu is het even goed, ik kan zeker vooruit. Ik zie wel wat de toekomst brengt.

Voorlopig geniet ik van wat ik bereikt heb, het behalen van mijn diploma maakt me enorm trots. Ik heb het op eigen kracht gedaan. Wel met support van mijn team, de praktijkbuddy’s, werkbegeleiders en het thuisfront natuurlijk, mijn man. Support heb je nodig, een goede achterban is goud waard.”

‘Schoonmaken leverde niet meer de voldoening op die ik nodig had. ik wilde écht verzorgen‘
Cliënten geven ons een 8.0
DrieGasthuizenGroep kreeg 596 waarderingen. 92% beveelt ons aan. Geef uw waardering zodat we onze zorg nog beter kunnen maken. Bekijk waarderingen