'Ik heb eindelijk de baan die bij me past'
Liza Croonen (29) deelt haar verhaal

Liza Croonen (29) is wijkverpleegkundige bij Thuiszorg Groot Gelre. Een baan die haar op het lijf geschreven is, ontdekte ze zelf. Een baan die haar sterker maakt en zelfvertrouwen geeft, een baan die haar plezier in zorgverlening heeft teruggegeven.

Op mijn 17de heb ik gekozen voor de opleiding HBO-V. Die is lekker breed en dat kwam goed uit: ik wist eigenlijk nog helemaal niet welke baan in de zorg bij me zou passen. Via een minor acute zorg (spoedeisende hulpverlening, ambulance en OK) kreeg ik een baan op de verkoeverafdeling van het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch. Daar heb ik tot mijn 26ste gewerkt, veel ervaring opgedaan. Uiteindelijk zocht ik meer uitdaging, ik wilde dolgraag zorggerelateerd werken en ben overgestapt naar de IC van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen. Daar ben ik in een burn-out beland, uiteindelijk heb ik een half jaar thuisgezeten.

Tijdens mijn re-integratietraject boekte ik nauwelijks vooruitgang, het ging maar niet beter me, hoe graag ik ook wilde. De oorzaak lag bij mezelf, het gebrek aan écht contact met patiënten -de meesten lagen in coma- brak me op. Ik vond dat ik te weinig voor hen en hun familie kon betekenen.

Een vriendin van me, ze is verpleegkundig specialist bij Thuiszorg Groot Gelre, doorbrak de situatie. ‘Loop eens met mij mee, volgens mij biedt thuiszorg precies wat jij zo mist in je werk. Wij hebben ruimte voor nieuwe collega’s en onze organisatie is laagdrempelig. Je kunt altijd kijken of het wat voor je is.’ Die uitnodiging heb ik aangegrepen, in mei vorig jaar ben ik via een proefplaatsing voor een periode van vier maanden gaan meelopen op locatie Westerkade. Het klopte meteen, hier kreeg ik precies wat in mijn vorige baan ontbrak.

Ik werd ingewerkt door ervaren collega’s en ontdekte dat de rol als wijkverpleegkundige vele malen breder is dan de baan die ik in het ziekenhuis had. Daar was ik puur zorgverlener, uitvoerder. Hier ben ik zorgverlener, communicator én coördinator. Ik ben de schakel tussen cliënt en familie, de huisarts, fysiotherapeut en bijvoorbeeld de zorgverzekeraar. Ik verleen zorg, maar overleg ook met Stichting Welzijn Ouderen Arnhem en de wijkteams. De wijkverpleegkundige van nu heeft geen bureaufunctie, maar is de spil in het totaal. Samen met de cliënt maken we een persoonlijk en passend zorgplan, binnen het team delen we verantwoordelijkheid van de uitvoering ervan. Zo werken we aan positieve gezondheidszorg, waarbij we cliënten zoveel mogelijk zelfredzaam maken.

Ik heb sinds september vorig jaar een contract, voorlopig voor een jaar. Die burn-out was een levensles, ik had beter vijf jaar geleden al voor een baan als deze kunnen kiezen. Maar ja, net als zoveel jongeren koos ik voor acute zorg, het ‘reddende werk’. Omdat dat het meest spectaculair lijkt. Inmiddels weet ik dat mijn functie nu completer is, hier kan ik alles wat ik in me heb in kwijt. Ik ben Thuiszorg Groot Gelre dankbaar. Ik heb de veiligheid gekregen die ik nodig had. Want wat was ik onzeker geworden, wat had ik een lange weg te gaan. Mijn manager, het zorgteam waarin ik terecht kwam, maar ook de cliënten hebben me enorm geholpen. Ik heb eindelijk de baan die bij me past!

‘Ik heb eindelijk de baan die bij me past’
Cliënten geven ons een 8.0
DrieGasthuizenGroep kreeg 596 waarderingen. 92% beveelt ons aan. Geef uw waardering zodat we onze zorg nog beter kunnen maken. Bekijk waarderingen