‘Een zomerbaan in de thuiszorg is speciaal’

Isa Souhoka, vakantiekracht Thuiszorg Groot Gelre

Schoonmaken, luisteren en gelukkig zijn

Isa Souhoka (18) werkte vorig jaar zomer twee maanden in de thuiszorg, ze solliciteerde op een vacature voor vakantiewerk. Een baantje had ze op dat moment hard nodig, ze was juist van Leiden naar het Arnhemse Spijkerkwartier verhuisd en de kamerhuur moest worden betaald. Na de zomer startte Isa haar mbo-opleiding fotografie in Ede. Ze wil in de toekomst graag met artiesten mee op tour, om hen tijdens hun optredens en reis te fotograferen.

Ik wilde een baantje en heb geen hekel aan schoonmaken. Dus toen ik de vacature van Thuiszorg Groot Gelre op internet tegenkwam, dacht ik: waarom ook niet? Eigenlijk wist ik niet eens precies wat het werk inhield, maar dat werd goed uitgelegd door Jacobien, die alles tussen werkgever en werknemer regelt. We waren er snel uit: ik zou twee maanden aan de slag gaan in mijn nieuwe woonplaats.

Omdat ik net in Arnhem woonde, was het ook een perfecte manier om mijn nieuwe stad te leren kennen. Ik ben overal fietsend naartoe gegaan, Jacobien regelde dat ik in een straal van 10 kilometer vanaf mijn huis bij cliënten aan de slag kon. Het waren vooral adressen waarvan de vaste thuiszorgmedewerker op dat moment vakantie had. Elke ochtend kreeg ik mijn nieuwe route en de bijzonderheden door, gemiddeld bezocht met drie cliënten op een dag. Bij de een werkte ik drie uur, bij een ander twee of maar anderhalf uur.

Apart was het soms, vooral als ik voor het eerst bij mensen binnenstapte. Sommigen raakte in de war, waren vergeten dat er een invaller zou komen. Als ik ze uitlegde dat het maar tijdelijk was, dat hun eigen hulp weer terugkwam, vonden ze het al snel goed. Samen gingen we het huis door zodat ze zelf konden vertellen wat ze gedaan wilden hebben. Dan vond ik mijn weg wel.

Veel ouderen hebben behoefte aan contact, merkte ik. Wanneer we na het werk formulieren invulden, kwamen de verhalen, waren ze blij dat ze even konden praten. Ik vind dat ook belangrijk. Thuiszorg gaat over stofzuigen, dweilen en schoonmaken, maar ook over contact tussen mensen. Soms had ik weinig tijd, moest ik alweer door naar de volgende cliënt. Mooi aan dit werk vind ik dat ik iets kan betekenen voor ouderen. Ik doe iets voor hen wat zij zelf niet meer kunnen en ontvang daar veel dankbaarheid voor terug.

De dagen waren soms lang, helemaal wanneer ik ook veel kilometers moest fietsen. Thuiszorg kan lichamelijk pittig zijn, maar het compenseert ook je denkwerk. Met schoonmaken maak ik mijn hoofd leeg. Bovendien heb helemaal ik geen hekel aan poetsen. Dat zal ik van mijn oma hebben, die is er dol op!

Deze zomer heb ik opnieuw geen vakantieplannen, ik ga dus gewoon weer twee maanden lekker voor Thuiszorg Groot Gelre aan de slag. Het salaris is best goed, ik verdien meer dan een 18-jarige die in de horeca of een winkel werkt. Dit jaar komt er misschien nog iets bij, ik ben bijna 19.

Een zomerbaan in de thuiszorg is speciaal. Als het werk je ligt en je vindt het leuk om met ouderen in contact te komen, word je er best een beetje gelukkig van.

 

‘Een zomerbaan in de thuiszorg is speciaal’
Cliënten geven ons een 8.0
DrieGasthuizenGroep kreeg 596 waarderingen. 92% beveelt ons aan. Geef uw waardering zodat we onze zorg nog beter kunnen maken. Bekijk waarderingen